Snakket verken norsk eller engelsk: – Slik fikk jeg lederansvar i norsk arbeidsliv
Publisert E24, august 2017
Det norske arbeidsmarkedet er beintøft for utledninger som ikke behersker norsk. Bare å komme på intervju kan være en evig reise. – Grzegorz Ogrodnik er et eksempel på hvor viktig bemanningsbransjen er, sier gründer av bemanningsselskap.
Året er 1996.
– Det var første gang jeg var i Norge. Jeg var kun på en gjennomreise, men det ga opphavet til min drøm om å bosette meg og jobbe her.
Drømmen til Grzegorz Ogrodnik startet med sesongarbeid i selskapet Bjerke Blomst i Drøbak i 1999.
På tidspunktet han søkte jobben kunne han verken engelsk eller norsk. Hver sommer fra 1999 til 2004 tilbragte han i Drøbak, mens han resten av året bodde i Polen med familien.
– Jeg ønsket å arbeide mer i Norge, men slet med å finne en arbeidsplass, forteller Ogrodnik i dag.
I 2004 fikk han kontakt med et bemanningsselskap i Oslo via en venn. Der traff han Brede Aardalen, som nylig hadde startet bemanningsselskapet Stolt sammen med broren.
– Det er 13 år siden jeg traff Grzegorz første gangen. Han kunne knapt et ord engelsk. I juni 2017 startet han som fast ansatt hos oss og prater godt norsk. I mellomtiden har han gjennomført en klassereise, sier Aardalen.
Veien til fast ansettelse
Gjennom bemanningsselskapet Stolt hadde Ogrodnik arbeid frem til 2011, i diverse stillinger i flere ulike bransjer.
– Jobbene sørget for at jeg lærte meg norsk, ble integrert i det norske arbeidslivet og fikk en sterkere økonomi, sier Ogrodnik.
Etter noen år takket tobarnsfaren i 2011 for tiden i Stolt, og satte kursen for Vestlandet med resten av familien. Datteren skulle studere i Stavanger. Med referanser som han mottatt fra Stolt og anbefaling fra en venn fra et annet bemanningsselskap i Oslo fant han raskt arbeid.
Først jobbet han som tømrer i et bemanningsselskap og senere som konstituert distriktssjef for Rogaland i et annet bemanningsselskap.
– Vi holdt en viss dialog i alle disse årene. Det som var tydelig for oss var at Ogrodnik hadde en fin utvikling i jobbene han hadde fått, forteller Aardalen.
Etter hvert ønsket Ogrodnik seg tilbake til Oslo.
Nøkkelen for å lykkes
– Vi sier at «sirkelen ble sluttet». Nå er han tilbake i Stolt, der på mange måter karrieren hans skjøt fart. Ved gode valg og jevn innsats har han skapt en spennende reise for seg selv og hele tiden tilført verdi på de stedene han har jobbet, sier Aardalen.
Han fremhever hva som har vært avgjørende for suksessen til Ogrodnik.
– For oss var det ikke noe valg å ansette Ogrodnik eller ikke. Vi sa at dersom han ønsket å fortsette å utvikle seg er døren vår åpen. Det er nøkkelen for å lykkes.
Nå gleder Aardalen seg til å få Ogrodnik som kollega igjen, i stillingen som rekrutterings- og bemanningsansvarlig med personalansvar.
– Vi kjenner ham godt og gleder oss til å dra nytte av en rekke av egenskapene hans. Han er nøyaktig, målbevisst, glad i en spøk og behandler alle med respekt. Listen er lang, sier han.
– Eksempel på hvor viktig bemanningsbransjen er
Ogrodnik mener selv han har jobbet hardt og holdt fast ved sine grunnverdier i hele sin norske karriere, men også at han kanskje ikke ville vært der han er i dag hvis det ikke hadde vært for bemanningsbransjen.
– Jeg har lært at det som er urealistisk kan bli realistisk. Det gjelder å ha en stå på-vilje, og et ønske om hele tiden å utvikle seg. Da er det vanskelig ikke å lykkes, men jeg vet ikke om jeg hadde klart det uten bemanningsbransjen som inngangsport, sier han.
Aardalen i Stolt er enig.
– Han er et eksempel på hvor viktig bemanningsbransjen er. Fra første stund er det vanskelig å i det hele tatt komme på intervju. Det er en utvikling som tar litt tid, men etter noen år vil selskapene ansette hvis de får demonstrert hvilken verdi slike som Ogrodnik kan levere.